Znów cieszy oko oraz stanie się centrum społecznej integracji. Mowa o świetlicy w Żelewie, w której zakończono prace remontowe. Konserwacji poddana została drewniana podłoga, zmienił się wygląd wnętrz budynku m.in. kolor ścian, pojawiły się także nowe kafelki oraz meble w kuchni.


Dotychczasowa dość mocno wyeksploatowana podłoga, została w całości zdemontowana. Prace prowadzone były na powierzchni ponad 100 m2. Zutylizowano leżącą pod nią papę. Uzupełniono brakujące elementy. Wymienione zostały także zniszczone legary.

- Świetlica po remoncie wypiękniała. Jest społecznym centrum integracji Żelewa, gdzie mieszkańcy mogą zacieśniać rodzinne i towarzyskie więzy. Służy starszemu i młodszemu pokoleniu. Cieszę się, że będą w niej panować dobre warunki do prowadzenia różnorakiej działalności - akcentowała wójt gminy Stare Czarnowo Marzena Grzywińska.

W ramach prowadzonych prac udało się zaizolować podłogę i wykonać wentylacje. Kompleksowo wyczyszczono pióra i wpusty. Po położeniu drewnianej powierzchni została ona wycyklinowana, zaimpregnowana, wypolerowana oraz polakierowana.

- To jednak nie koniec inwestycji w świetlicy. Na remont czekają jeszcze toalety, a w kuchni przydałaby się uzupełnić wyposażenie. W tej sytuacji zaproponuje mieszkańcom Żelewa, aby w przyszłym roku właśnie na to przeznaczyć środki z funduszu sołeckiego - zapowiedziała sołtys Żelewa Halina Hoduń.

W ramach działań remontowych w świetlicy, przemalowane zostały ściany. Prace te wykonali pracownicy gospodarczy Urzędu Gminy. Z kolei ze środków funduszu sołeckiego zostały zakupione kafelki oraz zlew do kuchni, a także wykonane i zamontowane zostały nowe meble.